با سخنرانی شهردار شیراز، سفیر آلمان در ایران و رییس شورای شهر

هفته فرهنگی آلمان در شیراز به صورت رسمی آغاز شد

آیین افتتاح رسمی هفته فرهنگی آلمان در شیراز به مناسبت دویستمین سال انتشار دیوان غربی - شرقی  گوته به همت شهرداری شیراز و همکاری سفارت آلمان در ایران با حضور سفیر آلمان در ایران، شهردار و رییس شورای شهر شیراز و جمعی از ادبا و فرهیختگان آلمان برگزار شد.


آیین افتتاح رسمی هفته فرهنگی آلمان در شیراز به مناسبت دویستمین سال انتشار دیوان غربی - شرقی  گوته به همت شهرداری شیراز و همکاری سفارت آلمان در ایران با حضور سفیر آلمان در ایران، شهردار و رییس شورای شهر شیراز و جمعی از ادبا و فرهیختگان آلمان برگزار شد.
شهردار شیراز در مراسم افتتاحیه این هفته فرهنگی که در آرامگاه لسان الغیب حافظ برگزار شد، گفت: خداباوری، انسان‌دوستی، عشق، صلح، مدارا و زندگی نقطه پیوند حافظ ایرانی و گوته آلمانی است.
حیدر اسکندرپور خطاب به حاضرین آلمانی و ایرانی در این آیین عنوان کرد: همه به حافظ و گوته به‌خاطر آفرینش زیبایی‌های ماندگار ادبی، به پاس آموختن حکمت، عشق و زندگی، ارج نهادن به مسلمانی، همدلی، مدارا، دوستی و صلح مدیون هستیم.
وی با بیان اینکه شیراز در گذر زمان زادگاه فرهیختگان و بزرگانی بوده است که هریک شهره زمانه‌ خود بوده اند، اضافه کرد: شیراز شهر ادب، فلسفه، حکمت و دانش است.
شهردار شیراز با تکیه بر آثار ادبی گوته شاعر و ادیب پرآوازه آلمانی گفت: شیراز شهر رویایی گوته، شاعر اندیشه‌ور و حکیم و نویسنده فرزانه آلمان و تاریخ ادب جهان است، گوته ۲۰۵ سال پیش با شعر حافظ آشنا شد. شیفتگی گوته به حافظ و تاثیر اشعارش در روح حکیمانه او منجر به سرودن دیوان غربی - شرقی شد.
اسکندر پور با اشاره به تاثیر حافظ بر گوته خاطرنشان کرد: این تاثیر به گونه ای بود که گوته شخصیت برجسته حافظ را شاعر شاعران جهان می‌خواند و  خود را همزاد حافظ پنداشته و نیمه گمشده خود را در او می‌بیند، با او متحد می‌شود و کمال می‌یابد.
وی در دویستمین سال انتشار دیوان غربی - شرقی گوته و در جوار آرامگاه حافظ عنوان کرد: شاید امروز حافظ و گوته در کنار هم به ما می‌نگرند که به پاسداشتشان در این گوشه‌ از بهشت گرد هم آمده‌ایم.
تجربه ادبی گوته، امروز ایرانی‌ها و آلمانی‌ها را  گرد هم آورده است
سفیر آلمان در ایران در این آیین سخنانش را با خواندن بیت《بیا تا گل برافشانیم و می در ساغر اندازیم》حافظ شیرازی به زبان شیرین فارسی آغاز کرد و گفت: دنیای برساخته از تفکر خواجه شمس الدین محمد حافظ شیرازی دنیایی شاعرانه و مبتنی بر دوستی و عشق است و او بود که دویست سال پیش گوته ادیب و شاعر آلمانی را به مسیر رسیدن به نقطه عطفی در تفاهم ملت‌ها هدایت کرد.
 
میشائیل جوزف هرمان کلور برشتولد با بیان اینکه بین حافظ و گوته رابطه‌ خویشاوندی معنوی برقرار است، افزود: گوته دویست سال پیش ورای مرزهای زمانی و کشوری، گفتمانی تازه با همزاد تازه یافته خود در شیراز آغاز کرد و این تجربه ادبی، امروز، ما ایرانی‌ها و آلمانی‌ها را  گرد هم آورده است.
سفیر آلمان در ایران افزود: هفته فرهنگی آلمان در شیراز به بهانه گذشت دو سده از نگارش دیوان غربی-شرقی گوته برگزار می‌شود؛ اما موضوع فراتر از این است چون این دیوان نمادی است از تساهل، تسامح، نزدیک شدن به هم و پذیرش و درک متقابل است.
وی ضمن اشاره به اینکه حافظ و گوته فقط شاعر، ادیب و فیلسوف نبودند؛ بلکه بیش از هر چیز آزاداندیش بودند، گفت: آن‌ها در چارچوب‌های تعیین‌شده و الگوی‌های آن زمان زندگی نمی‌کردند، دوراندیشی و رواداری آن‌ دو شاعر شامل همه جنبه‌های زندگی و جامعه می‌شد و فهم حافظ و گوته الگویی برای بشریت است. آن‌ها به جای مرزبندی چارچوب فکری تعیین شده را می‌شناختند.
سفیر آلمان در ایران با ابراز خشنودی از شور و شوق شهروندان شیرازی‌ برای برگزاری برنامه هفته آلمان در این شهر گفت: امیدوارم  که روابط آلمان و ایران بیش از پیش تقویت شود و دو کشور از دوره‌های پرتلاطم به سلامت گذر کنند و در مسیر اندیشه گوته و حافظ قدم گذارند.
برشتولد همچنین رابطه خواهر خواندگی شهر وایمار آلمان با شیراز به عنوان یکی از عوامل تاثیر گذار در ارتباط بین دو کشور را مثبت ارزیابی کرد.
ضرورت تکیه بر فرصت‌های گفت‌وگو در فضای ملتهب کنونی جهان
رئیس شورای اسلامی شهر شیراز نیز در آغاز رسمی هفته فرهنگی آلمان با اشاره به زوایای مختلف شخصیت گوته و تاثیر حافظ بر این شاعر آلمانی گفت: مقایسه شخصیت‌های برجسته جهان فارغ از بُعد مکان و زمان، فراهم‌آورنده امکان قضاوت عادلانه پیرامون زبان مشترک ملت‌ها است.
سید عبدالرزاق موسوی با بیان اینکه گوته اندیشمند، متفکر، هنرمند و شاعر بزرگ غربی ابتدا از طریق آیات قران کریم با فرهنگ شرق آشنا شد، افزود: گوته با ابیات سعدی و بیش‌تر حافظ آشنایی یافت و ارتباطی معنوی و روحانی با حافظ شیرازی برقرار کرد.
وی قرابت و دلدادگی گوته به حافظ و ادبیات شرق را علت سرودن دیوان غربی- شرقی دانست و اضافه کرد: دو اندیشمند با چندین قرن فاصله زمانی و هزاران کیلومتر فاصله مکانی، یکی در شرق و دیگری در غـرب عالم، با تشابهاتی چون اوضاع نابسامان اجتماعی و سیاسی، تعصبات خشک و تاریک اندیشانه‌ی زمان خود در ستیز بودند، هر دو دوستدار جمال و حقیقت بودند و کمال مطلق یعنی خدا را می‌جستند.
رئیس شورای اسلامی شهر شیراز  بر ضرورت تکیه بر فرصت‌های گفت‌وگو و نزدیک‌شدن انسان‌ها به یکدیگر در فضای ملتهب کنونی جهان تاکید و بیان کرد: حوزه‌های مشترک فرهنگی، اجتماعی، علمی و به طور خاص ادبیات و آثار فاخر این دو شاعر بزرگ ایران و آلمان، فرصت بسیاری برای این مهم فراهم می‌آورد.
موسوی ادامه داد: تاکنون از این ظرفیت بزرگ، برای تبدیل یونیفرم‌های جنگ و ستیز به دست دوستی و محبت، به قدر کافی بهره نبرده‌ایم؛ چراکه بهره‌گیری از این ظرفیت‌ها و تبدیل سربازخانه‌های جنگی به اتاق‌های گفت‌وگو از رسالت‌های مشترک فرهیختگان دو کشور است.
در ادامه این برنامه سفیر آلمان در ایران با اهدا هدایایی فرهنگی از حیدر اسکندر پور شهردار شیراز و سید عبدالرزاق موسوی رئیس شورای شهر شیراز که در اجرای این برنامه همکاری کرده بودند تقدیر کرد.
گفتنی است هفته فرهنگی المان در شیراز به مناسبت دویست سالگی دیوان غربی - شرقی، حافظ و گوته از ۹ تا١٣ آبان در شیراز برپاست. در این هفته فرهنگی برنامه های مختلفی همچون اجرای موسیقی کلاسیک، برگزاری نمایشگاه های مختلف ادبی، نمایش و نقد فیلم با حضور دونرسمارک کارگردان برنده اسکار آلمانی، شعرخوانی و داستان خوانی برگزار می شود.
 

نظری ارسال نشده است
نام :
پست الکترونیک :
شرح :
نظر :   برای ارسال نظر خود، دکمه ارسال را بزنید
کد امنیتی را وارد کنید



پل های ارتباطی
نشانی : شیراز، خیابان شهید پیشرو، خیابان راهنمایی، ساختمان شهرداری، طبقه 7 غربی، اداره کل ارتباطات و امور بین الملل شهرداری شیراز
تلفن: 02 - 33239700 - 071
دورنما:     33239738 - 071
ایمیل:     news@eshiraz.ir
لینک های مرتبط